Sider

Bruk gjerne elementer fra bloggen vår på egne sider.

Denne bloggen er ment som inspirasjon og vi deler gjerne ideer og bilder med andre. Vi håper selvfølgelig at dere linker til oss ved bruk av ting fra vår blogg, men dette er helt opp til dere.
Enjoy!

Følg oss også på Instagram! @malingsdamene

malingsdamene

malingsdamene
Maleriet fargehandel, Hønefoss.

søndag 28. mars 2010

Fargenes betydning

Hvit:


Hvitt er total refleksjon (i motsetning til svart). Det kan være slitsomt å se på hvitt, og hvit uten brekk kan ofte få et lite stikk av blått

Hvit er rent og kan virke steril, noe som kan være både positivt og negativt. Visuelt sett gir hvitt en bedre romfølelse. Hvitt kan har en negativ effekt på varme farger da det får dem til å virke svært fargesterke.

Svart:


Svart er alle farger – total absorpsjon. Svart danner beskyttende barrierer siden den absorberer all energien som kommer mot deg, og dette påvirker fargens personlighet. Positivt sett kommuniserer svart total klarhet. Den danner et inntrykk av tyngde og alvor. Svart er fravær av lys og kan derfor virke skremmende. Samtidig kan en sort vegg fremheve andre detaljer på en fin måte.

Gul


Gult er i all hovedsak stimulering og kreativitet. Den riktige gulfargen vil virke oppløftende på humør og selvfølelse. Det er selvtillitens og optimismens farge. Men for mye gult eller feil nyanse, vil føre til redsel da det er en alarmerende farge.

Orange:

Siden oransje er en blanding av rødt og gult, er dette en stimulerende farge som kombinerer det fysiske og det følelsesmessige. Den får hjernen til å fokusere på fysisk velvære, mat, varme, beskyttelse og sensualitet. Det er en ”morsom” farge som gjør de fleste et godt humør.
Rød:


Rødt fortoner seg nærmere enn det er, og fargen fanger derfor vår oppmerksomhet. Dette er en fysisk effekt, siden det er påvist at rødt øker blodtrykket. Det er en stimulerende, livlig og svært vennlig farge. Men samtidig anses rødt som krevende og pågående.

Rosa:


Rosa påvirker oss fysisk, men den er beroligende snarere enn stimulerende. Rosa er psykologisk sett en sterk farge. Den representerer det feminine. For mye rosa virker mentalt krevende og noe kraftløst.

Lilla:

Lilla tar deg med til et høyere tankenivå, inn i det spirituelle. Det er en svært innadvendt farge og oppfordrer til dypere tenkning. Fargen indikerer vanligvis kvalitet av ypperste slag. Overdreven bruk av fiolett kan føre til for mye selvsikkerhet, og feil nyanse kan virke billig og ekkel mye raskere enn noe annen farge.Lilla må brukes med forsiktighet for å få et lekkert resultat, gjerne med brytning mot sort og gråtoner i rett skala.

Blått er sinnets farge og er for det meste beroligende. En sterk blåfarge får deg til å tenke klart, og svakere blåfarger roer sinnet og hjelper på konsentrasjonen.. Den kan imidlertid oppfattes som kald, ufølsom og uvennlig.

Grønn:


Grønt trengs ikke å tilpasses av øyet og er derfor en beroligende farge. Det er balansens farge, i større grad enn hva de fleste er klar over. Når verden inneholder masse grønt, indikerer dette nærvær av vann og dermed liten fare for sult. På et primitivt nivå blir vi derfor beroliget av grønt.

Grå:


Ren grå er den eneste fargen som ikke har noen direkte psykologiske egenskaper. Den kan være svært undertrykkende, mye fordi vi prykisk ser på den som trist. Grått har en dempende effekt på andre farger. Grå er den fargen som garantert kan brukes som detaljefarge til alle de andre fargene som finnes, og en undervurdert farge i interiørsammenheng. Husk at ren grå ofte får et blålig preg, og at gråtoner med gult vil opfattes mer som nøytral grå. (spesielt utvendig, der det blålige nordiske lyset vil prege fargen)

Brun:


Brunt består vanligvis av rødt, gult og store mengder svart. Den har derfor mye av den samme seriøse stilen som svart, men er varmere og mykere. Brunt gir assosiasjoner til jord og det naturlige. Det er en stødig og trygg farge.

 
 
Ha en fargerik påske.

mvh Heidi


 

1 kommentar:

  1. Hei.
    Takk for en liten dose fargelære men jeg venter på at første strøk med lakk skal tørke. Alltid gøy å lese om farger og fargenes påvirkning på sinnet vårt. God påske til dere også.

    SvarSlett