Sider

Bruk gjerne elementer fra bloggen vår på egne sider.

Denne bloggen er ment som inspirasjon og vi deler gjerne ideer og bilder med andre. Vi håper selvfølgelig at dere linker til oss ved bruk av ting fra vår blogg, men dette er helt opp til dere.
Enjoy!

Følg oss også på Instagram! @malingsdamene

malingsdamene

malingsdamene
Maleriet fargehandel, Hønefoss.

mandag 21. juni 2010

Fargesetting av hus utvendig.

At folk har forskjellig smak er jo helt klart moro når det kommer til valg av farger innendørs, når det kommer til fargesetting utvendig så er ikke dette alltid like gøy… Det er tross alt ikke bare du som må leve med fargen du velger på ditt hus.


Mange går med en tro om at hvite hus er det mest nøytrale en kan bruke på hus utvendig. Dette er ikke helt riktig. Hvit reflekterer lys best og er derfor den fargen som vil fremheve mest i forholdt til omgivelsene. Denne egenskapen er derimot en fordel hvis du ønsker å fremheve pene detaljer eller hus. Fra gammelt av var hvitmalingen dyrere enn andre farger. Denne ble derfor brukt på fremsiden av store herregårdshus, mens de ofte valgte mørkere, billigere malinger på baksiden av bygningene.

På motsatt måte vil mørke farger kamuflere fordi lys og skygge ikke blir fremtredende på en slik flate. Hvis en skal fargesette hus mot natur er det ofte farger med mye sorthet mot liten mengde farge som fungerer best, og ikke minst en farge i naturens egne fargetoner.  Et lite tips kan være hvite hus i åpne områder, sort/grått eller rødt mot grønn vegetasjon, og ikke minst harmoni i kulører i byggefelt. Enten ved bruk av sorthetslike farger eller tonelike farger.Uansett når du skal velge farge til huset så tenkt litt på arkitektur og stil på huset og som sagt ikke minst på hva naboen har, eller har planer om å gjøre med sitt hus. Når alt kommer til alt så er det stort sett de rundt deg som skal leve med din husfarge det meste av tiden.

Nå som vi ofte velger malingstyper som står i godt over 10 år er det ikke minst viktig at fargen fungerer. Det er derfor ikke det rette stedet å bruke typiske motefarger. Husk også å vurdere fargene ute og ikke inne i en fargehandel. Det skjer mye med farger når de kommer ut i dagslys, og det er stort sett det beste å velge farger med mye sorthet. Kjøp gjerne en fargeprøve for du bestemmer deg for farge. Vurder den både på solrike og skyggefulle dager før du bestemmer deg.


Vær varsom! Ønsker du å bruke blått som eksteriørfarge skal du være meget forsiktig. Dette er en farge som lett kan fungere dårlig ute. Husk også at hus eldre enn 1950 aldri var blåmalt. Gult er også en farge en skal være varsom med. Den kan fort "eksplodere" når den kommer ut over en stor veggflate. Samtidig kan den bli ganske så håpløs mot vinterens snø og det blåaktige lyset vi da har. Hvis du ønsker å bruke disse fargene så husk å velge farger som ikke er for fargesterke.

Så noen tips på detaljene:
Mørke vindusdetaljer mot lys vegg= vinduene virker større.
Mørke vindusdetaljer mot mørk vegg= reduserer kontrast og kamuflerer siden en vindusflate står frem som sorte.
Lyse vindusdetaljer mot lys vegg=får vinduene til å virke mindre.
Lyse vindusdetaljer mot mørk vegg=Markerer og fremhever vindusflaten og dens detaljer.

Kreative muligheter på hus? Kan det fungere?
Det finnes alltid unntak fra reglen. På noen hus kan faktisk kunstnerisk kreativitet fungere meget bra. Ofte gjelder dette hus som ligger litt for seg selv, og med en klar mening. Hvem blir vel ikke glad over å kunne titte opp på dette fantastiske huset når de krysser sletten på Ask på Ringerike? Huset gir garantert et smil hos de fleste...
 Det er vel ikke akkurat overraskende at de er 2 kunstnersjeler som bor i dette huset.
Marija-terezija benasic og Alan samardzic har tidligere drevet  Pantagana kunstgalleri og cafe med kunstklubb i Oslo.

De har drevet med alt fra maleriet, kunsthåndverk i form av glassdekor,kreativ snekkering, foto og smykker.
"Mitt nye mål er å bringe kunst på rundkjøringer rundt om i landet. Norge tror jeg har de mest triste og kjedelige rundkjøringene i europa!!!" sier fruen i huset, og jeg må vel si meg hjertens enig i dette...


… et annet kreativt lite bygg finner du  på Veme. Søtere kan det vel ikke bli...
Lykkebo!

Et annet eksempel på et bygg hvor et ekstremt fargekaos faktisk fungerer er Grete Smedals bruk av hele fargespekteret på vinduene på Longyearbyen skole.
Ha en fargerik sommer.
Mvh Heidi & Trude.

1 kommentar:

  1. Takk for gode male tips:DDD Vi bor i et 6 år gammelt svensk hus i en etasje, og brukte et helt år på å finne den "riktige" fargen. Den gangen var grått motefarge, og er jo meget nøytralt og vakker. Men huset vårt ligger på en fjellhylle, med fjell rundt, samt hus i blått, hvitt og oker. Til slutt endte vi der vi begynte: Rødt!!! Kirsebærrødt. Og fargen er fremdeles en god farge. Huset kler det, og det blir ikke borte i alt det grå. Vi håper jo at vi en dag skal få masse busker rundt, slik at vi får til det litt grønne og lune inntrykket. Nå er tiden inne til å male to strøk mot sør, og et på de andre. Og vi skal altså ut å jakte på en god beis, som varer mer enn to år. Jeg er nysgjerrig på disse beisene til Nordsjö, og må nok ta en titt hos dere. Klemz Grethe

    SvarSlett